Ce este hernia de disc?
Coloana vertebrală este compusă din 26 de oase numite vertebre iar între vertebre se află câte un disc cartilaginos; aceste discuri asigură mobilitatea coloanei vertebrale, păstrează vertebrele la locul lor și acționează că niște amortizoare. Un disc este format din inel fibros și nucleu pulpos. Hernia de disc apare atunci când discul intervertebral se rupe și permite scurgerea nucleului pulpos permițând astfel discului să apese asupra rădăcinilor nervilor spinali.
Specialiștii spun că hernia de disc este generată în principal de materialul genetic însă sunt și alți mulți factori care favorizează apariția herniei de disc și care sunt legați în mod direct de modul de viață dezordonat din secolul vitezei.
Cauzele cele mai frecvente care provoacă hernia de disc sunt:
- Deshidratarea discurilor intervertebrale cauzată de procesul de îmbătrînire
- Lipsa de mișcare fizică ori activitatea sportivă în exces și fără a controla mișcările în timpul executării exercițiilor
- Statul prelungit pe scaun ori in picioare
- Efortul fizic exagerat
- Ridicarea greutăților în mod greșit sau exagerat
- Obezitatea
- Traumatismele coloanei vertebrale
Simptomele sunt diferite în funcție de zona unde a apărut hernia de disc:
- Zona cervicală – cele mai multe cazuri sunt generate de procese degenerative ori traumatisme și generează dureri ale gâtului și rigiditate. Iradierea durerii se face în zona feței și a gâtului generând nevralgii cu dureri de cap severe.
- Zona toracala – mijlocul spatelui, unde se simt dureri continue, amorțeală, rigiditate la mișcare, dureri de brațe ori de umeri, amorțeala membrelor superioare ori mobilitatea scăzută a brațelor.
- Zona lombară – cel mai frecvent tip de hernie de disc se află la nivelul L4-L5 și la nivelul L5-S1 și generează dureri și furnicături în picioare și fese, senzația de picioare grele, senzația de arsură ce se întinde din spate pe partea interioară a picioarelor până la dureri de genunchi.
Stadiile herniei de disc
1. Faza I: de instabilitate – apar dureri intermitente cauzate de postura incorectă ori de efortul fizic necontrolat. De cele mai multe ori durerea dispare la încetarea efortului fizic ori la corectarea posturii.
2. Faza a II-a: de leziune discală – în această fază se rupe inelul fibros și permite scurgerea nucleului pulpos, rezultatul este o inflamare puternică care cere repaus la pat și administrarea de antiinflamatoare.
3. Faza a III-a: faza radiculară – această faza a herniei de disc are trei stadii de afectare și anume:
- Stadiul iritativ – discul herniat ajunge la rădăcina nervului dar nu face compresie
- Stadiul compresiv – materialul herniat ajunge la rădăcina nervoasă și o comprimă fără a o distruge
- Stadiul de întrerupere – în acest stadiu se manifestă comprimarea foarte puternică a nervului cu discul herniat. Se constată că bolnavul nu poate sta pe călcâie în cazul atingerii rădăcinii L5 sau nu poate sta pe vârfuri în cazul atingerii rădăcinii S1.
4. Faza a IV-a: discopatia lombară – se manifestă de cele mai multe ori după 40 ani. Pe măsură ce îmbătrânim nucleul pulpos suferă de deshidratare fapt ce favorizează procesul degenerativ al discului intervertebral. Inelul fibros care îmbracă discul suferă modificări majore din cauza uzurii mecanice la care este supusă coloana vertebrală.
Primul pas pentru a evita hernia de disc - adoptă un stil de viață sănătos!
Dacă ai fost diagnosticat cu hernie de disc și totuși simptomele nu sunt insuportabile, nu neglija recomandările doar pentru că te simți bine pe moment. Amânarea oricaror măsuri poate duce la complicații de tipul durerilor cronice, deficit de mobilitate sau leziuni pe viață.
Scopul tratamentului herniei de disc este ameliorarea durerii și oprirea evoluției afecțiunii pentru a evita intervenția chirurgicală.
- Pierderea în greutate – este evident că obezitatea poate afecta sănătatea coloanei vertebrale însă sunt și persoane cu o greutate conformă care totuși suferă de hernie de disc iar la ei este nevoie de întărirea musculaturii. Dacă ai decis că vrei să slăbești trebuie să o faci ușor și treptat și să asociezi câteva exerciții de sport sau fitness pentru întărirea musculaturii spatelui și a abdomenului. Obligatoriu trebuie să le execuți corect și cu atenție pentru că orice exercițiu executat greșit sau cu efort prea mare poate face mai mult rău decât bine.
- Renunțarea la fumat și la alcool – toxinele conținute de țigări și de alcool opresc oxigenarea sângelui ceea ce afectează toate organele dar și mușchii paravertebrali care susțin cele 26 de vertebre ale coloanei vertebrale și implicit a discurilor intervertebrale.
- Menținerea unei posturi corecte - Coloana vertebrală este solicitată de numeroase activități din viața de zi cu zi. Statul cocoșat la birou este cel mai des întâlnit exemplu în viață cotidiană. Recomandarea specialiștilor este să facem repaus la fiecare 30 min de lucru pentru a detensiona zona lombară.
În orice activitate pe care o întreprinzi (citit, scris, gătit, exerciții fizice, etc.) trebuie să păstrezi o postură care să nu îndoaie prea mult coloana vertebrală.
Ce poți face pentru a preveni hernia de disc și pentu a evita interventia chirurgicală?
ELONGAȚIA COLOANEI VERTEBRALE este un procedeu prin care este executată decompresia vertebrală.
- În fizioterapie elongația coloanei vertebrale se facela rece prin conectarea pacientului la un aparat care practic trage de coloana vertebrală, pentru ca segmentele ei să fie realiniate. Elongația la rece este destul de incomodă și câteodată dureroasă.
- Elongația coloanei vertebrale la cald – este masajul terapeutic care se face cu aparatele noastre de masaj cu pietre de jad, turmalină și căldură cu raze infraroșii.
Terapia cu raze infraroșii este cunoscută pentru stimularea circulației sangvine și oxigenarea profundă a țesuturilor și a mușchilor afectați. Razele infraroșii pătrund până la 4–5 cm în țesuturi și stimulează relaxarea acestora. De asemenea, terapia cu raze infraroșii induce un somn profund și liniștit. Terapia cu raze infraroșii este o terapie antiinflamatoare care ameliorează afecțiuni precum: artrită reumatoidă, arterită, reumatismul, afecțiuni ale coloanei vertebrale, probleme digestive, ulcer, constipație, diabetul, hipertensiunea, etc., stimulând regenerarea țesuturilor și vindecarea rapidă.
Masajul cu pietre de jad, pietre de turmalină și raze infraroșii de la centrul JAD Wellness este un masaj blând care se face cu propria greutate a personei fără a interveni brusc ori agresiv asupra vertebrelor. Masajul durează cel puțin 40 de minute timp în care rolele de jad masează mușchii paravertebrali cu mișcări sus–jos, cu suspendări punctuale și încălzire profundă pentru relaxarea musculaturii paravertebrale și pentru decompresia vertebrelor. În cadrul procedeului, nucleul pulpos poate fi reintrodus în interiorul discurilor intervertebrale și prin masaj se pot recupera și în înălțime.
Elongația coloanei vertebrale este o metodă folosită împreună cu fizioterapia iar scopul ei este să diminueze durerea, inflamația, și să grăbească procesul de vindecare.
Masajul terapeutic cu pietre de jad, turmalină și raze infraroșii, de la centrul JAD Wellness are acţiuni atât locale, cât şi generale. Este o terapie 100% naturală cu beneficii pe viață pentru întregul organism, şi care vă va permite revenirea la activităţile zilnice într-un interval de timp foarte scurt.
În cazurile de hernie de disc efectele locale ale masajului cu pietre de JAD încălzite, de la centrul JAD Wellness sunt următoarele:
- acțiune antialgică (calmează durerea)
- acțiune hiperemiantă locală (apare o încălzire a pielii prin stimularea circulaţiei sangvine locale)
- acţiune de resorbţie a lichidelor interstiţiale de stază în regiunea masată
Efectele generale sunt stimularea funcţiei aparatului respirator şi circulator, întărirea sistemului imunitar, creşterea metabolismului bazal, îmbunătăţirea somnului, îndepărtarea oboselii, etc. Nu în ultimul rând generează o stare de relaxare generală profundă.
Principalele metode de prevenție a herniei de disc țin doar de o atenție sporită pe care trebuie să o acorzi corpului tău și sănătății tale. Țin de un stil de viață sănătos pe care centrul JAD Wellness îl promovează în fiecare zi cu fiecare client care ii trece pragul.
Clienții noștri au înțeles beneficiile aduse de Medicina Tradițională Chineză și se bucură de serviciile noastre de masaj pe bază de abonament ori aleg varianta de a-și cumpăra produsele noastre pentru a le folosi acasă, cu toată familia, ori la birou cu toți colegii. Așa este și Dl. Nistor din Vaslui, care a venit la noi “înțepenit” de-a dreptul și care a plecat acasă recunoscător și plin de energie așa cum puteți vedea în filmulețul de mai jos. Dl. Nistor a efectuat 24 de ședințe pe patul automat de masaj cu pietre de jad, turmalină și raze infraroșii combinat cu 24 de ședințe de masaj shiatsu, de drenaj limfatic, pentru picioare, pe care le-a făcut intensiv, în regim de 2/zi.