Medicina Tradițională Chineză

Medicina Tradițională Chineză

Medicina Tradițională Chineză ne spune că sănătatea fiecărui individ este rezultatul echilibrului energetic între Yin și Yang, între energia vitală și sânge, între organe și viscere; acest echilibru se obține cu ajutorul siste­mului de meridiane principale și secundare, care conectează interi­orul de natură Yin, unde se găsesc organele și viscerele, cu exteriorul de natură Yang.

Conform Medicinei Tradiționale Chineze sistemul de meridiane principale și secundare constituie rețeaua energetică ce leagă diferitele părți ale corpului nostru.

Istoria masajului chinezesc ne învață că practicarea lui, veche de cel puțin 5000 de ani (ca și Medicina Tradițională Chineză dealtfel), a fost rafinată, sistematizată și perfecționată de-a lungul mileniilor. Îndelungata aplicare clinică a acestei metode de tratament, precum și documentația științifică extraordinar de bo­gată, adunată și păstrată în tradiția medicală chinezească, oferă o imagine foarte limpede, care ne clarifică posibilele sale aplicații, pre­cum și eficiența de care da dovadă.

Conform Medicinei Tradiționale Chineze, boala este deci un dezechilibru la nivelul energiei între diferitele părți ale organismului nostru și/sau între întregul organism și mediul înconjurător.

Cauzele bolilor sunt împărțite în trei mari grupuri, conform triadei cer-om-pământ: cauze cosmice ale bolii, care aparțin cerului (energii cosmopatogene: frig, vânt, umiditate, care pot pătrunde în organism), cauze psihice aparținând omului (mania, frica, tristețea, care alte­rează circulația energetică a organismului) și cauze de natură alimen­țară, proprii pământului (alimentație insuficientă sau in exces, dez­echilibrul gusturilor alimentelor etc).

Masajul terapeutic chinezesc

În cadrul patogeniei trebuie să cuprindem și o altă categorie de cauze, ce nu pot fi definite nici ca interne, nici ca externe, ce cuprinde: traumatismele, cauzele con­genitale, infecțiile. De orice natură ar fi cauzele bolii, aceasta se ma­nifestă de fiecare dată ca un dezechilibru generalizat sau localizat între Yin și Yang, între energie și sânge.

Masajul terapeutic chinezesc, acționând la nivelul suprafeței cutanate, este capabil să trateze în mod direct zona afectată periferic (probleme musculare, ale ligamentelor, articulatorii sau la nivelul sistemului osos), dar, prin intermediul legăturilor existente între piele, punctele de acupunctură și sistemul de meridiane, poate acționa și asupra organelor interne, reechilibrand astfel energia și sângele, Yin-ul și Yang-ul. În acest mod putem acționa de la periferie pentru a restabili echilibrul ener­getic global al organismului. Aceste legături între interior și exterior justifică o eventuală prescriere a masajului în cazul insomniei, cefaleei, neurasteniei, durerilor gastrice însoțite de vărsături, paraliziei osului iliac, al colitei diareice, prescriere ce nu și-ar găsi altminteri o explicație plauzibilă.

Medicina Tradițională Chineză

Pentru a putea oferi un tablou complet al indicațiilor masajului chinezesc, va oferim o lista de maladii pentru care acesta este indicat; ele vor fi împărțite în: patologii medicale, chirurgicale, obstetrico-ginecologice, pediatrice, oftalmologice și otorinolaringologice.

Patologii medicale:

Patologii de interes chirurgical:

Maladii obstetrico-ginecologice:

Maladii pediatrice:

SURSE:

„Masajul chinezesc. TIpuri de masaj și terapii” de Lucio Sotte, Editura Antet, 2004

„Secretul Medicinei Chineze de Henry B. Lin, Editura Polirom

Maladii oftalmologice si otorinolaringologice