Ce este oboseala cronică?
Oboseala cronică este o stare fizică și mentală caracterizată printr-o stare de extenuare severă! Această stare este generată de un efort fizic și intelectual intens depus pe o perioadă mai lungă de timp. Se manifestă prin lipsă de energie și motivație care împiedică efectuarea activităților obișnuite și care durează de cel puțin 6 luni, fără să fie ameliorată prin odihnă!
Conform statisticilor, vârsta medie a celor care suferă de oboseală cronică este de 33 de ani! Iar cifrele arată că femeile sunt de 4 ori mai predispuse la acest diagnostic decât bărbații.
Medical, oboseala cronică se numește NEURASTENIE. Neurastenia este o formă clinică de nevroză manifestată prin dureri de cap, insomnie, oboseală, depresie psihică, anxietate, palpitații, sufocări etc.
Oboseala cronică poate deveni atât de gravă încât poate afecta nu numai capacitatea de muncă dar și activitățile de recreere sau cele sociale. Oboseala cronică, lipsa de energie și de motivație precum și celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc. Totuși se pot dezvolta și gradat, de-a lungul unei perioade de săptămani sau chiar luni de zile.
Simptome generate de oboseala cronică pe termen lung:
- pierderea memoriei, stare confuzională, dificultăți de concentrare
- dureri de gât
- ganglioni limfatici ușor măriți la nivelul gâtului sau axilei
- dureri musculare
- dureri de spate
- dureri articulare fără roșeață sau tumefiere locală
- cefalee (durere de cap profundă)
- somn neodihnitor (la trezire ne simțim obosiți)
- lipsă de energie și de motivație
Întrucât sindromul de oboseală cronică nu este ușor de diagnosticat xperții în sănătate au stabilit că acest diagnostic poate fi dat atunci când se întrunesc cel puțin 4 dintre simptomele de mai sus.
Ce este de făcut?
Se pot administra antialgice și antiinflamatoare dar e bine de stiut ca medicația nu vindecă sindromul de oboseală cronică, ea ajută doar la ameliorarea simptomelor.
Există totuși și un alt punct de vedere!
În Medicina Tradițională Chineză oboseala cronică este asimilată unei deficiențe de Qi! Într-un limbaj obișnuit, suferi de lipsă de energie.
Qi este un termen întâlnit foarte des în Medicina Tradițională Chineză. Este folosit pentru a descrie existența unei forțe de viață. Această energie există atât în interiorul nostru cât și în lumea exterioară.
De fapt, Qi este componenta principală a universului și a naturii și această energie ne încarcă organismul.
Dacă o persoană dispune de o cantitate suficientă de Qi atunci energia este distribuită corespunzător către toate părțile corpului. Numai așa omul va fi sănătos, atât psihic cât și fizic.
Dacă, însă, nivelul energiei Qi este în deficit atunci apare un blocaj de energie într-un anumit organ. Dacă este așa organismul îți da semnale prin durere, disconfort și boală.
Oboseala cronică este adesea menționată ca fiind o stare care nu apare niciodată singură. Este întotdeauna însoțită de probleme digestive, dificultăți de respirație, de lipsa poftei de mâncare, de balonare sau de constipație.
Când există un dezechilibru de energie în organism putem identifica următoarele simptome:
- Qi-ul plămânilor – oboseală cronică însoțită de dificultăți de respirație și tuse
- Qi-ul splinei – oboseală cronică însoțită de probleme digestive
- Qi-ul inimiii – oboseală cronică însoțită de palpitații, respirație superficială, hipertensiune
- Deficiență de Yang – caracterizată prin sensibilitate la frig și stări de oboseală
- Deficiență de Yin – caracterizată prin intoleranță la căldură însoțită de stări de oboseală
- Deficiență de sânge – atacuri violente de oboseală în jurul după-amiezii. Simptome: dureri de cap, memorie slabă, stări de amețeală, somn neodihnitor și vedere neclară
În ziua de azi, din cauza suprasolicitării fizice și psihice multe persoane, fără să conștientizeze, suferă de deficit de Qi. Depistată la timp și contientizata starea de oboseală cronică poate fi rezolvată prin odihnă și relaxare.
Considerând principiile Medicinei Tradiționale Chinezești cel mai important este echilibrul zilnic între activitate și repaus. În general, oamenii au nevoie de 7-9 ore de somn, în fiecare noapte.
Tratament de întreținere
Tratamentul la domiciliu este foarte important. Ajustarea programului zilnic, îmbunătățirea ritmului de somn, exercițiile fizice ușoare, efectuate în mod regulat pot ameliora starea de oboseală.
Consilierea esta foarte importantă! Este necesar să ne schimbăm modul de gândire și comportamentul astfel încât să facem față cu succes fatigabilității și celorlalte simptome.
Chiar dacă nu este ușor păstrarea unei atitudini pozitive este un mare beneficiu pentru cei afectați de acest sindrom. Psihicul și organismul sunt interconectate și se influențează reciproc în mod permanent.
Alimentația și suplimentele recomandate
În Medicina Tradițională Chineză distribuția energiei vitale în organism este influențată de activitatea splinei. Splina este un organ important, responsabil în procesul de digestie.
Specialiștii în medicină chineză recomandă consumul unor alimente care înlesnesc circulația optimă a energiei Qi către toate zonele corpului.
Alimente recomandate în stările de oboseală cronică:
- produsele fermentate (murături, kefirul)
- grăsimile sănătoase (uleiul de măsline autentic, avocado, oleaginoasele)
- fructele si legumele
- quinoa, lintea, ovăzul, cartoful dulce, dovleacul, ghimbirul
Suplimente recomandate în stările de oboseală cronică:
- Ginsengul - unul dintre cei mai cunoscuți tonici ai qi-ului
- Polenul de albine – este considerat de foarte mulți nutritionisti a fi hrana perfectă de pe Pământ! Poate fi utilizat pentru a trata oboseala fizică și intelectuală, oferindu-ți energie pe tot parcursul zilei
- Vitamine din complexul B – aceste vitamine joacă un rol primordial în lupta împotriva sindromului de oboseală cronică. Aceste vitamine susțin procesul de metabolizare a energiei
- Oligoelemente și minerale – în cazul în care organismul tău nu-și poate regenera în mod eficient celulele și nu poate produce necesarul de energie. În acest caz este necesar un supliment cu spectru complet de minerale ionice, inclusiv magneziu, crom, fier și zinc
Scapă de tensiunile interioare cu ajutorul rinichilor
În Medicina Tradițională Chineză, rinichii sunt simboluri ale energiei vitale! Dacă îi stimulezi, favorizezi eliminarea toxinelor și a tensiunilor, dar și circulația armonioasă a energiei Qi. Tocmai de aceea, oamenii care nu au probleme cu rinichii rezistă bine la stresul și agresiunile cotidiene.
O metodă rapidă de stimulare a rinichilor, când te simți epuizat/ă, este să îți freci palmele până le simți fierbinți. Apoi le lipești câteva secunde pe zona rinichilor. iar ulterior lovești ușor cu pumnii zona spatelui unde sunt situați rinichii. Totul se face în serii de câte 9 sau 18 mișcări (cifrele care simbolizează Qi-ul).
Dă-i corpului tău un impuls!
Chiar dacă eșți foarte prins în cotidian, fă-ti un obicei și devino conștient de trupul tău! Un punct de legătură dintre două meridiane importante se află în zona dintre nas și gură și este responsabil cu trezirea conștiinței. În caz de oboseală sau somnolență de-a lungul zilei, ține un deget apăsat pe el cât de puternic poți, timp de 1 minut.
Te vei simți mai energic/ă întrucât acest punct anihilează senzația de foame și stimulează circulația fluidelor în corp. Acest truc este perfect și pentru persoanele cu senzația de picioare grele și probleme de circulație.
Scapă de micile dureri care te privează de energie!
În partea din spate a călcâiului există un punct esențial pentru reflexoterapie. În caz de probleme interne el devine hipersensibil și dureros la atingere. Atunci când ai dureri interne sau migrene ce duc la o stare de oboseală și incapacitate de concentrare masează acest punct. Nu foarte puternic, timp de 1-2 minute.
De asemenea, prin stimularea acestuia, îți reglezi și sistemul endocrin, și poți scăpa de menstruațiile dureroase, senzațiile de balonare și tulburările de menopauza.
Știm cu toții că Medicina Tradițională Chineză, deși veche de mii de ani, este cât se poate de inovatoare! Când vine vorba de oboseală, ea oferă niște soluții absolut uimitoare!
Cura de energizare și echilibrare a organismului cu termomasajul cu pietre de jad!
Masajul este una dintre cele mai răspândite și eficiente metode naturale de ameliorare și vindecare a bolilor. Totodată este eficient și în menținerea sănătății și frumuseții.
Prin masaj putem acționa direct asupra zonelor anatomice afectate intensificând circulația sangvină și limfatică. Putem acționa în profunzime asupra musculaturii, articulațiilor, ligamentelor sau chiar asupra organelor interne. Prin practicarea masajului sau a auto-masajului se constată o activare generală a metabolismului și a funcțiilor organelor. Efectele principale sunt intensificarea vitalității și eliminarea deșeurilor – drenaj limfatic!
Masajul terapeutic automatizat cu pietre de Jad este o terapie care folosește presopunctura pe centrii nervoși spinali. Scopul principal este acela de a crea o stare generală de bine și de a corecta postura spatelui.
Masajul cu pietre de Jad lucrează pe mușchii paravertebrali unde se află cei mai importanți centri nervoși.
Prin aplicarea tehnicilor de masaj asupra meridianelor energetice se obține deblocarea acestora și restabilirea circulației energetice libere prin întregul organism. Efectele sunt benefice asupra fizicului, psihicului și emoțiilor, eliminând astfel stările de oboseală cronică.
Persoanele care au dureri articulare ori musculare din cauza oboselii cronice au nevoie de acest tip de masaj.
Cum funcționează masajul cu pietre de jad în cazul oboselii cronice, a durerilor posttraumatice, sau a stărilor inflamatorii?
- Stimulează eliberarea de endorfine (substanțe produse de organism cu efect identic cu al morfinei) la nivelul sistemului nervos central
- Îndepărtează stresul mental și anxietatea
- Îmbunătățește circulația sângelui și asigură aportul de oxigen și substanțe nutritive în țesuturi
- Relaxează musculatura, îmbunătățește elasticitatea și flexibilitatea articulară
Printre afecțiunile care pot beneficia de binefacerile masajului terapeutic pe patul cu role din jad, pietre de turmalină și raze infraroșii sunt: alergiile, astmul bronșic, anxietatea, insomnia, emoțiile exagerate, depresia, Alte afecțiuni constau în dezechilibre ale imunității, tulburări circulatorii, diverse probleme digestive (balonări, constipații, colici), etc.