Piatra de jad
În istoria culturii și artei marelui Imperiu Chinezesc, jadul a avut întotdeauna o semnificație specială, comparabilă cu cea a aurului și a diamantelor în vest.
Încă din vechime piatra de jad a fost considerată piatra protecției, având abilitatea de a balansa Yin şi Yang și din acest motiv a fost supranumită PIATRA RINICHILOR

Medicina Tradițională Chineză susține că bolile sunt generate de 3 factori:
- Factori naturali: frigul, căldura, umezeala, vântul
- Factori emoționali: frica, spaima, tristețea, grija
- Factori accidentali: căzături, arsuri, lovituri, etc.
Factorii emoționali precum teama şi spaima afectează funcționarea rinichilor și vor fi constatate următoarele simptome:
- Depresie
- Lipsa capacității de decizie
- Confuzie, anxietate
- Lipsa curajului
- Incapacitatea de a se odihni
În Medicina Tradițională Chineză rinichii reprezintă un sistem de organe de bază, procesul primar metabolic al vieții. Rinichii reprezintă fundamentul de foc al vieții în corpul uman și depozitul tuturor esențelor vii. Sănătatea rinichilor afectează astfel sănătatea fiecărui organ în parte din corp. Până și vederea și auzul sunt guvernate de funcționarea rinichilor. Energia sexuală și creativă, oasele din corp și hormonii, toate își iau energia vitală din sursa primară a vieții – rinichii.
Sănătatea rinichilor este cea care DETERMINĂ MODUL ÎN CARE ÎMBĂTRÂNIM.
Vindecarea rinichilor constă în echilibrarea yin/yang. Când există acest echilibru atunci compoziția chimică regeneratoare a corpului nostru este perfectă și se răspândește în tot corpul.
Insuficientă renală în medicina tradițională chineză
Majoritatea persoanelor de peste 50 de ani au un anumit deficit renal, în funcție de moștenirea genetică. Mulți însă, din cauza stilului de viață hiperactiv și dezordonat pot suferi de o deficiență renală mult mai devreme. Stilul de viață stresant arde rapid esențele yin cu care ne-am născut. Deficiența yin a rinichilor stă la baza procesului de îmbătrânire pentru că focul activității umane consumă apa vie esențială a corpului generată de RINICHI.
Scăderea energiei yin a rinichilor poate duce la: febră, bufeuri, pierderea flexibilității articulare, dureri de spate (mai ales cele din zona lombară), dureri de genunchi, vedere slăbită, dureri de cap și pierderea ciclului hormonal regenerator.
Scăderea energiei yang numită și energia de foc a rinichilor duce la: spate lipsit de rezistență, libido scăzut, urinare frecventă, urinare nocturnă, oboseală, energie scăzută și depresie.
Însă nu numai Medicina Tradițională Chineză susține această idee ci și un studiu American publicat în revista de specialitate “American Journal of Kidney Diseases”. Acesta arată o legătură puternică între nivelul de proteine din urină (proteinurie) și speranța de viață atât în rândul bărbaților cât și al femeilor. Potrivit autorilor acestui studiu oamenii sănătoși au un nivel scăzut, dacă nu foarte scăzut de proteine în urină deoarece rinichii acționează că niște filtre cu scopul menținerii proteinelor în corp. Astfel, proteinuria reprezintă primul indiciu că rinichii nu funcționează normal, permțând proteinelor să iasă prin urină.
Tehnici de vindecare a rinichilor în Medicina Tradițională Chineză
- În primul rând odihna de calitate ajută la refacerea rinichilor. Meditația, contemplarea, relaxarea profundă, somnul de calitate, toate ne conduc spre refacerea energiilor de foc și apă generatoare de viață. Acestea sunt esențiale atât pentru femei cât și pentru bărbați. Când sistemul nervos autonom este în deplină armonie, se observă îmbunătățiri și la nivel hormonal, ceea ce de asemenea ajută la refacerea rinichilor.
- Aplicarea cu blândețe a unei surse de căldură direct pe rinichi poate avea un efect terapeutic important. Din înțelepciunea asiatică, aplicarea duală a unei surse de căldură, în zona situată sub rinichi și în zona situată deasupra punctelor vaselor de concepție localizate între buric și osul pubian, regenerează rinichii foarte slăbiți – exact așa cum se întâmplă timp de 40 de minute prin termo-terapia cu pietre de jad încălzite și raze infraroșii.
- Însușirea unei diete speciale pentru refacerea rinichilor slăbiți printr-o alimentație săracă în proteine - recomandată în special persoanelor trecute de 50 de ani ca să ușureze munca rinichilor deoarece se produce mult mai puțin reziduu metabolic.
- Deasemenea este recomandat a se evita produsele bogate în fosfor, sodiu și potasiu (în cazurile grave) pentru a încuraja buna funcționare a rinichilor.