fb-img

Spondiloza cervicală

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală este o afecțiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale. Afecțiunea apare, în general, la persoanele cu vârsta mai mare de 40  de ani și evoluează în timp. Deși spondiloza cervicală afectează ambele sexe în mod egal, bărbatii sunt afectați mai devreme decât femeile.
Spondiloza cervicală
Odată cu îmbătrânirea, oasele și cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală îmbătrânesc și formează neregularități ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, și se mai numesc și “ciocuri de papagal”. În ultimele decenii reumatismele degenerative apar în prim plan al preocupărilor populației și asistenței medicale. Putem afirma că artroza și spondiloza cervicală sunt considerate destul de importante în patologia reumatismală și constituie preocupări în rândul populației de peste 45 de ani. Deși nu pun în pericol viața individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societății contemporane.

Frecvența bolii în lume

Spondiloza cervicală nu este o boală recentă, ea a existat în toate epocile și a interesat, ca și astăzi, populația adultă de peste 40 de ani. Deosebirea constă în faptul că omul contemporan, a cărui durată medie de viață trece peste 70 de ani, întâmpină dificultățile și disconfortul articular pe o perioadă mai lungă de timp. Astăzi s-a creat o stare de derută și de alarmă în jurul reumatismelor degenerative, condiționată pe de o parte de carențele informaționale privind natura și prevenirea bolii, iar pe de altă parte de examinarea simptomelor și interpretarea greșită a examenelor medicale și în special a celui radiologic. Când spunem spondiloză cervicală ne gândim imediat la o formă de reumatism degenerativ, localizată în zona cervicală a coloanei vertebrale, care apare în urma uzurii discurilor și articulațiilor intervertebrale, însoțite de reacții de reparare (osteofite/ciocuri) la nivelul corpilor vertebrali. Aceste excrescențe osoase împreună cu scăderea diametrului canalului medular produc lezări ale nervilor și măduvei spinării cunoscute sub numele de radiculopatii sau mieolopatie cervicală.

Cauzele apariției spondilozei cervicale

Cercetătorii consideră că principala cauză pentru care apare spondiloza cervicală este îmbătrânirea țesutului, dar trebuie luate în considerare și următoarele cauze:
Toate aceste cauze au ca și consecință următoarele simptome asociate spondilozei cervicale:
În regiunea cervicală există, în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec arterele vertebrale care duc sânge la cerebel – responsabil cu echilibrul. Dacă aceste artere sunt comprimate/obturate se reduce cantitatea de sânge care iriga cerebelul iar acest fenomen se manifestă prin cefalee, amețeli și tulburări de mers. Oamenii în vârstă sunt mai expuși la reumatismele degenerative din cauza întreruperii activității profesionale, acceptării sedentarismului, creșterii în greutate și diminuării considerabile a activității aparatului locomotor. În aceste cazuri se produc diminuări ale tonusului muscular, apar atrofiile musculare, mușchii își pierd din funcții alături de modificări în axele extremităților osoase modificând astfel raporturile de contact ale suprafețelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări în nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.

Diagnostic

Durerea de cap sau amorțeala în brațe și picioare sunt, adesea, ignorate iar atunci când devine greu de suportat mulți se tratează cu antiinflamatoare. Atunci când administrarea acestor substanțe nu mai inhibă senzația de durere este absolut necesară prezentarea la un medic specialist. Simptomele descrise, împreună cu istoricul medical al bolii și cu examinarea clinică pot dezvălui un diagnostic de spondiloză cervicală. Pentru certitudintea diagnosticului, medicul specialist va face o serie de investigații:

Stadiile spondilozei cervicale

Primul stadiu al spondilozei cervicale – local: Este faza în care procesul de degradare începe la nivelul discului intervertebral, deci există fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune că în acest stadiu este doar o discopatie. Ca simptomatologie, în acest stadiu al spondilozei se simte o durere care poate fi de mai mică intensitate, dar care este locală doar la nivelul discului bolnav (discopatia). Acesta este un prim semnal de alarmă și în acest caz ar fi foarte bine ca cei care simt o asemenea durere să se prezinte la medic pentru o scanare termografică, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. În această etapă, recuperarea este mai rapidă și mai ieftină. In caz contrar, boală avansează și se ajunge la următorul stadiu, spondiloza cervicala în stadiul 2 – miotonic.
Al doilea stadiu al  spondilozei cervicale – miotonic: Este faza în care procesele degenerative cuprind două sau mai multe discuri intervertebrale, precum și structurile adiacente. Procesul de degradare depășește zona coloanei cervicale și cuprinde și musculatura paravertebrală, de aceea se numește miotonic. În acest stadiu al spondilozei durerea este mai acută și cuprinde o zona mai extinsă, de obicei coborând până la nivelul vertebrei C7. Acesta este semnalul de alarmă iar cel în suferință trebuie să meargă la medic pentru a fi diagnosticat și trecut pe tratament combinat cu masaj recuperatoriu. Altfel boala își continuă procesul de degradare afectând structura și rezistența coloanei vertebrale cervicale și ajunge la stadiul trei – iritativ.

Al treilea stadiu al  spondilozei cervicale – iritativ: În această etapă sunt afectați nervii care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea crește în intensitate și se extinde spre regiunea inter-scapulovertebrala și apar noi afecțiuni și anume:

  • Sindromul mușchilor scaleni
  • Periartrită periscapulo-humerală
  • Distonia neurovegetativă
  • Sindromul „Raynaud”
  • Hipertensiune arterială

Dacă nici de această dată nu se merge la medic, boala va evolua și se va îndrepta spre stadiul următor – radicular.

Al patrulea stadiu al  spondilozei cervicale – radicular: În acest stadiu, spondiloza cervicală se concretizează prin fenomenul de compresiune a rădăcinilor nervoase  care pleacă  de la  nivelul cervical  cu răspandire a simptomatologiei pe toată zona inervată de respectiva radacină nervoasă. Dacă sunt afectate rădăcinile nervoase de la nivelul C1-C3, atunci se dezvoltă sindromul de insuficiență circulatorie vertebro bazilară (ICVB). Dacă spondiloza cervicală în stadiul al patrulea (radicular) este tratata superficial, necorespunzător și prea târziu aceasta avansează și trece în ultimul stadiu numit atropic.

Ultimul stadiu al  spondilozei cervicale – atropic: În  acest  stadiu  al  spondilozei  cervicale apar  disfuncții  trofice  ale  segmentului vertebral afectat. Toată simptomatologia mai sus menționată se accentuează, se agravează și de cele mai multe ori se ajunge la complicații. Între cele trei segmente ale coloanei vertebrale (cervical, toracal și lombar) pot exista diferențe  în ceea ce privește dezvoltarea spondilozei cervicale. Acest lucru depinde de gradul în care este solicitat organismul de-a lungul anilor.

Tratament

Tratamentul în spodiloza cervicală este unul care trebuie să fie abordat cu maximă seriozitate. Scopul acestuia este ameliorarea durerii și evitarea leziunilor permanente ale măduvei și nervilor.

Cazurile ușoare beneficiază de pe urma tratamentului antiinflamator și a exercițiilor fizice prescrise de un fizioterapeut, cu scopul de a întări mușchii și articulațiile. Uneori poate fi prescrisă purtarea temporară a unei orteze cervicale pentru a limita mișcările gâtului și a reduce inflamația nervilor. Cazurile mai grave necesită spitalizare cu imobilizarea gâtului și administrare de miorelaxante și corticosteroizi pentru reducerea inflamației și a durerii.

Dacă tratamentele de mai jos nu dau rezultate și durerea persistă sau dacă au apărut semne și simptome neurologice, este necesar tratamentul chirurgical.

Tratamentul medicamentos – acționează împotriva durerii cervicale însă efectele lui sunt de scurtă durată și, uneori, poate fi agresiv pentru persoanele cu probleme gastrice, de aceea anti-inflamatoarele se asociază cu medicamente tip pansament gastric.

Medicația se ia cel mult 15 zile. Efectele tratamentului medicamentos sunt limitate deoarece se tratează durerea și nu cauza durerii iar, în lipsa masajului terapeutic, fenomenele dureroase reapar. În plus tratamentele medicamentoase sunt doar ajutătoare pentru combaterea simptomelor în fazele evolutive ale bolii.

Fizioterapia asociată cu masajul terapeutic – acționează împotriva durerii cervicale având efect antialgic, ajută la creșterea troficității zonelor adiacente coloanei vertebrale și la decontractarea musculaturii paravertebrale cervicale.

Efectele fizioterapiei sunt mult mai benefice și de lungă durata dacă aceste proceduri se asociază cu masajul terapeutic.

Tratamentul chirurgical – se face în formele severe de boală cu limitarea mișcărilor în articulațiile afectate. Dacă tratamentul conservator nu dă rezultate sau dacă semnele neurologice și simptomele, cum ar fi scăderea forței mâinilor sau picioarelor, devin mai pregnante, probabil va fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de tipul de compresie a structurilor   nervoase (osteofiții vertebrali, stenoza spinală). Cele mai frecvente tipuri de intervenții chirurgicale includ:

  • Abordarea anterioară: chirurgul face o incizie anterioară la nivelul gâtului și accesează porțiunea anterioară a coloanei vertebrale. Apoi acesta poate scoate discul intervertebral și porțiunea herniata a discului (hernia de disc cervicală), în funcție de procesul patologic existent. Uneori, după înlăturarea discului intervertebral, chiurgul preferă să umple spațiul dintre vertebre cu o grefă osoasă sau cu un implant (caja intervertebrală).
  • Abordarea posterioară: prin această abordare chirurgul repoziționează oasele din porțiunea posterioară a coloanei vertebrale cervicale, mai ales în cazul în care canalul vertebral prezintă o stenoza la mai multe nivele. Această operație, numită laminectomie, rezecă porțiunea osoasă posterioară  a vertebrelor printr-o incizie situată la nivelul regiunii posterioare a gâtului.
Riscurile procedurii chirurgicale includ infecția, ruptura unei membrane care acoperă măduva spinării la nivelul locului unde s-a efectuat actul chirurgical, hemoragia, tromboza venoasă profundă, agravarea semnelor neurologice. În plus, chirurgia poate să nu elimine toate problemele pe care le aveți din cauza spondilozei cervicale.

Prevenirea spondilozei cervicale

Spondiloza cervicală nu poate fi prevenită, însă riscul apariției acesteia poate fi scăzut, sau chiar eliminat, dacă se  menține o  postură corectă,  cu  gâtul  aliniat  umerilor, dacă  se  practică exerciții fizice regulate, pe tot parcursul vieții, pentru întărirea musculaturii cervicale și a ligamentelor și evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.

Ce-i de făcut?

Cum ajută terapiile JAD Wellness?

Terapiile JAD Wellness sunt 100% naturale și au la bază principii terapeutice vechi de mii de ani, provenite din Medicina Tradițională Chineză: termoterapie cu raze infraroșii, presopunctură, chiroterapie, cristaloterapie și meloterapie, toate îmbinate armonios cu tehnologia modernă și înglobate într-un singur dispozitiv: patul de masaj cu role din Jad, pietre de turmalină și raze infraroșii.

Masajul terapeutic de la JAD Wellness este ideal pentru ameliorarea tuturor durerilor la nivelul coloanei vertebrale!

Este bine că o dată sau de două ori pe an să se facă masajul terapeutic al coloanei vertebrale și kinetoterapie. Prin masaj terapeutic și kinetoterapie se înlătura blocajele și deplasările vertebrelor, se eliberează vasele sangvine și firele nervoase, se restabilește circulația și încet, încet, dispar simptomele cervicalgiei și se restabilește funcția normală a organismului.

Beneficiile sunt pe toate planurile și sunt imediate:
În plus, totul se întâmplă automatizat, uscat, fără atingere și fără îndepărtarea hainelor!
La fel ca și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, spondiloza cervicală ne influențează viata în fiecare zi! De fapt, ne chinuie în fiecare zi și, de cele mai multe ori nici nu știm de ce! Nu știm de ce ne doare capul, nu știm de ce avem furnicături, nu știm de ce amorțim… nu știm de ce nu suntem bine-dispuși, ba chiar suntem nervoși… stresul peste tot și cât casa! Și atunci căutăm, și mereu găsim, motive plauzibile: am avut ședință, m-a enervat șeful, colegul sau subalternul, am avut de făcut o prezentare, a fost frig, a fost cald, a fost trafic… și tot așa! Acum e și război lângă noi… Și nu că toate acestea nu ar fi reale! Dar… le putem schimba noi oare? Probabil, că unele da, le putem schimba… dar ar însemna să schimbăm și jobul, de exemplu! Doar că alt job vine la pachet cu alți șefi, cu alți colegi, cu alți subalterni, cu alte proiecte, alte termene, alt traseu cu alt trafic… și, iar, tot așa! Stresul, în ziua de azi, vine la pachet! Și atunci ce-am schimbat? Am schimbat doar locul în care ni se întâmplă toate cele…

De fapt, este un singur lucru care merită schimbat:
în tumultul cotidian, ar trebui să creezi loc și pentru TINE!

FĂ-ȚI LOC ÎN VIAȚA TA!

O minte relaxată și un corp sănătos te vor ajuta să privești altfel lucrurile și atunci vei vedea că lucrurile în jurul tău se vor schimba!

Wayne Dyer a spus asta și cred că are dreptate!

(ascultă-l aici)

Armonie, Energie, Căldură sufletească – așa ne descriu cei care ne cunosc. Te putem ajuta să aduci toate aceste energii pozitive în viata ta, prin beneficile terapiilor cu pietre din jad încălzite.

Te așteptăm cu drag la Centrul JAD Wellness ca să beneficiezi de toate aceste minuni oferite de Medicina Tradițională Chineză cu ajutorul aparatelor de masaj automatizat și al termoterapiei cu raze infrarosii.

Te poți bucura de toate acestea la noi în centru, la tine acasă ori la birou.

În viziunea chinezilor cel mai bun doctor este cel care îi învață pe oameni cum să prevină bolile, nu cum să le trateze!

Nu lăsa această informație să se piardă! Anunță-ți rudele și prietenii, mai ales dacă știi oameni aflați în suferință!

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Adauga un comentariu cu Facebook

Sănătate și stare de bine!

Abonează-te acum și primești 20% reducere la orice abonament achiziționat în maxim 3 zile de la abonare!