Ce este spondiloza cervicală?
Spondiloza cervicală este o afecțiune provocată de uzarea articulațiilor coloanei vertebrale cervicale. Afecțiunea apare, în general, la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani și evoluează în timp. Deși spondiloza cervicală afectează ambele sexe în mod egal, bărbații sunt afectați mai devreme decât femeile.

Odată cu îmbătrânirea, oasele și cartilagiile care alcătuiesc coloana vertebrală îmbătrânesc și formează neregularități ale oaselor numite osteofite. Osteofitele sunt depuneri de calciu la nivelul platourilor discale sau în jurul articulațiilor, și se mai numesc și “ciocuri de papagal”.
În ultimele decenii reumatismele degenerative apar în prim plan al preocupărilor populației și asistenței medicale. Putem afirma că artroza și spondiloza cervicală sunt considerate destul de importante în patologia reumatismală și constituie preocupări în rândul populației de peste 45 de ani. Deși nu pun în pericol viața individului, simptomele majore ale reumatismelor degenerative sunt printre maladiile care preocupă cel mai mult pe omul societății contemporane.
Frecvența bolii în lume
Spondiloza cervicală nu este o boală recentă, ea a existat în toate epocile și a interesat, ca și astăzi, populația adultă de peste 40 de ani. Deosebirea constă în faptul că omul contemporan, a cărui durată medie de viață trece peste 70 de ani, întâmpină dificultățile și disconfortul articular pe o perioadă mai lungă de timp. Astăzi s-a creat o stare de derută și de alarmă în jurul reumatismelor degenerative, condiționată pe de o parte de carențele informaționale privind natura și prevenirea bolii, iar pe de altă parte de examinarea simptomelor și interpretarea greșită a examenelor medicale și în special a celui radiologic.
Când spunem spondiloză cervicală ne gândim imediat la o formă de reumatism degenerativ, localizată în zona cervicală a coloanei vertebrale, care apare în urma uzurii discurilor și articulațiilor intervertebrale, însoțite de reacții de reparare (osteofite/ciocuri) la nivelul corpilor vertebrali. Aceste excrescențe osoase împreună cu scăderea diametrului canalului medular produc lezări ale nervilor și măduvei spinării cunoscute sub numele de radiculopatii sau mieolopatie cervicală.
De ce apare spondiloza cervicală
Cercetătorii consideră că principala cauză pentru care apare spondiloza cervicală este îmbătrânirea țesutului, dar trebuie luate în considerare și următoarele cauze:
- Deshidratarea și lipsa de elasticitate a discurilor intervertebrale
- Scăderea tonsului muscular din diferite cauze (sedentarism)
- Durerile de ceafă apar și ca urmare a stării de tensiune interioară și stres, care determină o contractură permanentă a mușchilor cefei
- Adoptarea unei poziții vicioase a coloanei vertebrale (statul prelungit în fața calculatorului sau la birou, cu capul aplecat și în tensiune permanentă)
- Anomalii congenitale la nivelul vertebrelor sau a unor structuri de la nivelul coloanei vertebrale
- Traumatisme ale coloanei vertebrale
Toate aceste cauze au ca și consecință următoarele simptome asociate spondilozei cervicale:
- Rigiditate articulară matinală (limitarea în proporții diferite a mișcărilor la nivel articular)
- Dureri la nivelul coloanei vertebrale cervicale și al gâtului
- Dureri la nivelul umerilor, toracelui sau membrelor superioare
- Tulburări de sensibilitate (înțepături, furnicături) la nivelul brațelor
- Amorțeli și scăderea forței brațelor
- Dificultăți de coordonare a mișcărilor
- Tulburări ale mersului
- Tulburări ale reflexelor neurologice
- Sindrom vertiginos (amețeli)
În regiunea cervicală există, în corpii vertebrali laterali, un canal prin care trec arterele vertebrale care duc sânge la cerebel – responsabil cu echilibrul. Dacă aceste artere sunt comprimate/obturate se reduce cantitatea de sânge care iriga cerebelul iar acest fenomen se manifestă prin cefalee, amețeli și tulburări de mers.
Oamenii în vârstă sunt mai expuși la reumatismele degenerative din cauza întreruperii activității profesionale, acceptării sedentarismului, creșterii în greutate și diminuării considerabile a activității aparatului locomotor. În aceste cazuri se produc diminuări ale tonusului muscular, apar atrofiile musculare, mușchii își pierd din funcții alături de modificări în axele extremităților osoase modificând astfel raporturile de contact ale suprafețelor osoase ale unei articulații, provocând tulburări în nutriția articulară și modificări biochimice la nivelul cartilajelor articulare.
Diagnostic
Durerea de cap sau amorțeala în brațe și picioare sunt, adesea, ignorate iar atunci când devine greu de suportat mulți se tratează cu antiinflamatoare. Atunci când administrarea acestor substanțe nu mai inhibă senzația de durere este absolut necesară prezentarea la un medic specialist. Simptomele descrise, împreună cu istoricul medical al bolii și cu examinarea clinică pot dezvălui un diagnostic de spondiloză cervicală. Pentru certitudintea diagnosticului, medicul specialist va face o serie de investigații:
- Evaluarea flexibilității coloanei cervicale: spondiloza cervicală limitează mișcările gâtului. Pentru a observa acest efect, medicul va cere pacientului să încline capul în mai multe direcții către umeri și să rotească capul
- Examenul neurologic: pentru a afla dacă există o presiune asupra măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase, medicul va testa reflexele neurologice și se va asigura de sensibilitatea, în limitele normale, ale mâinilor și picioarelor pacientului. Medicul poate verifica,de asemenea, dacă presiunea asupra măduvei osoase afectează mersul
- Radiografia coloanei cervicale: o radiografie poate arăta anomalii, precum osteofitoză vertebrală, care sunt o dovadă a spondilozei cervicale
- Computer tomograf (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN): CT folosește razele X pentru a vizualiza coloana vertebrală, ca și o radiografie, însă obține mai multe detalii decât o radiografie obișnuită. RMN folosește câmpuri magnetice și unde radio pentru a produce detalii imagistice ale structurilor nervoase. Aceste teste ajută medicul să evalueze extinderea locală a procesului patologic
- Mielograma, care este tot o investigație radiologică, obținută prin injectarea unei substanțe speciale în canalul spinal care permite o mai bună vizualizare a măduvei
- Termografia - o metodă excelentă de diagnosticare, precisă, neiradiantă și foarte avansată ca număr și tip de informații pe care le aduce. Termografia este o investigație neinvazivă, nedăunătoare, nici pentru pacient nici pentru medic, de o acuratețe comparabilă cel puțin cu celalte metode de diagnostic imagistic, este complementară cu acestea, dar mult mai puțin costisitoare
Stadiile spondilozei cervicale
Primul stadiu al spondilozei cervicale – local: Este faza în care procesul de degradare începe la nivelul discului intervertebral, deci există fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune că în acest stadiu este doar o discopatie. Ca simptomatologie, în acest stadiu al spondilozei se simte o durere care poate fi de mai mică intensitate, dar care este locală doar la nivelul discului bolnav (discopatia). Acesta este un prim semnal de alarmă și în acest caz ar fi foarte bine ca cei care simt o asemenea durere să se prezinte la medic pentru o scanare termografică, pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător. În această etapă, recuperarea este mai rapidă și mai ieftină. In caz contrar, boală avansează și se ajunge la următorul stadiu, spondiloza cervicala în stadiul 2 – miotonic.
Al doilea stadiu al spondilozei cervicale – miotonic: Este faza în care procesele degenerative cuprind două sau mai multe discuri intervertebrale, precum și structurile adiacente. Procesul de degradare depășește zona coloanei cervicale și cuprinde și musculatura paravertebrală, de aceea se numește miotonic. În acest stadiu al spondilozei durerea este mai acută și cuprinde o zona mai extinsă, de obicei coborând până la nivelul vertebrei C7. Acesta este semnalul de alarmă iar cel în suferință trebuie să meargă la medic pentru a fi diagnosticat și trecut pe tratament combinat cu masaj recuperatoriu. Altfel boala își continuă procesul de degradare afectând structura și rezistența coloanei vertebrale cervicale și ajunge la stadiul trei – iritativ.
Al treilea stadiu al spondilozei cervicale – iritativ: În această etapă sunt afectați nervii care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea crește în intensitate și se extinde spre regiunea inter-scapulovertebrală și apar noi afecțiuni și anume:
- Sindromul mușchilor scaleni
- Periartrită periscapulo-humerală
- Distonia neurovegetativă
- Sindromul „Raynaud”
- Hipertensiune arterială
Dacă nici de această dată nu se merge la medic, boala va evolua și se va îndrepta spre stadiul următor – radicular.
Al patrulea stadiu al spondilozei cervicale – radicular: În acest stadiu, spondiloza cervicală se concretizează prin fenomenul de compresiune a rădăcinilor nervoase care pleacă de la nivelul cervical cu răspândire a simptomatologiei pe toată zona inervată de respectiva rădăcină nervoasă. Dacă sunt afectate rădăcinile nervoase de la nivelul C1-C3, atunci se dezvoltă sindromul de insuficiență circulatorie vertebro bazilară (ICVB). Dacă spondiloza cervicală în stadiul al patrulea (radicular) este tratata superficial, necorespunzător și prea târziu aceasta avansează și trece în ultimul stadiu numit atropic.
Ultimul stadiu al spondilozei cervicale – atropic: În acest stadiu al spondilozei cervicale apar disfuncții trofice ale segmentului vertebral afectat. Toată simptomatologia mai sus menționată se accentuează, se agravează și de cele mai multe ori se ajunge la complicații. Între cele trei segmente ale coloanei vertebrale (cervical, toracal și lombar) pot exista diferențe în ceea ce privește dezvoltarea spondilozei cervicale. Acest lucru depinde de gradul în care este solicitat organismul de-a lungul anilor.
Tratament
Tratamentul în spodiloza cervicală este unul care trebuie să fie abordat cu maximă seriozitate. Scopul acestuia este ameliorarea durerii și evitarea leziunilor permanente ale măduvei și nervilor.
Cazurile ușoare beneficiază de pe urma tratamentului antiinflamator și a exercițiilor fizice prescrise de un fizioterapeut, cu scopul de a întări mușchii și articulațiile. Uneori poate fi prescrisă purtarea temporară a unei orteze cervicale pentru a limita mișcările gâtului și a reduce inflamația nervilor. Cazurile mai grave necesită spitalizare cu imobilizarea gâtului și administrare de miorelaxante și corticosteroizi pentru reducerea inflamației și a durerii.
Dacă tratamentele de mai jos nu dau rezultate și durerea persistă sau dacă au apărut semne și simptome neurologice, este necesar tratamentul chirurgical.
Tratamentul medicamentos – acționează împotriva durerii cervicale însă efectele lui sunt de scurtă durată și, uneori, poate fi agresiv pentru persoanele cu probleme gastrice, de aceea anti-inflamatoarele se asociază cu medicamente tip pansament gastric.
Medicația se ia cel mult 15 zile. Efectele tratamentului medicamentos sunt limitate deoarece se tratează durerea și nu cauza durerii iar, în lipsa masajului terapeutic, fenomenele dureroase reapar. În plus tratamentele medicamentoase sunt doar ajutătoare pentru combaterea simptomelor în fazele evolutive ale bolii.
Fizioterapia asociată cu masajul terapeutic – acționează împotriva durerii cervicale având efect antialgic, ajută la creșterea troficității zonelor adiacente coloanei vertebrale și la decontractarea musculaturii paravertebrale cervicale.
Efectele fizioterapiei sunt mult mai benefice și de lungă durata dacă aceste proceduri se asociază cu masajul terapeutic.
Tratamentul chirurgical – se face în formele severe de boală cu limitarea mișcărilor în articulațiile afectate. Dacă tratamentul conservator nu dă rezultate sau dacă semnele neurologice și simptomele, cum ar fi scăderea forței mâinilor sau picioarelor, devin mai pregnante, probabil va fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Tipul de intervenție chirurgicală va depinde de tipul de compresie a structurilor nervoase (osteofiții vertebrali, stenoza spinală). Cele mai frecvente tipuri de intervenții chirurgicale includ:
- Abordarea anterioară: chirurgul face o incizie anterioară la nivelul gâtului și accesează porțiunea anterioară a coloanei vertebrale. Apoi acesta poate scoate discul intervertebral și porțiunea herniata a discului (hernia de disc cervicală), în funcție de procesul patologic existent. Uneori, după înlăturarea discului intervertebral, chiurgul preferă să umple spațiul dintre vertebre cu o grefă osoasă sau cu un implant (caja intervertebrală).
- Abordarea posterioară: prin această abordare chirurgul repoziționează oasele din porțiunea posterioară a coloanei vertebrale cervicale, mai ales în cazul în care canalul vertebral prezintă o stenoza la mai multe nivele. Această operație, numită laminectomie, rezecă porțiunea osoasă posterioară a vertebrelor printr-o incizie situată la nivelul regiunii posterioare a gâtului.
Riscurile procedurii chirurgicale includ infecția, ruptura unei membrane care acoperă măduva spinării la nivelul locului unde s-a efectuat actul chirurgical, hemoragia, tromboza venoasă profundă, agravarea semnelor neurologice. În plus, chirurgia poate să nu elimine toate problemele pe care le aveți din cauza spondilozei cervicale.
Cum prevenim spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală nu poate fi prevenită, însă riscul apariției acesteia poate fi scăzut, sau chiar eliminat, dacă se menține o postură corectă, cu gâtul aliniat umerilor, dacă se practică exerciții fizice regulate, pe tot parcursul vieții, pentru întărirea musculaturii cervicale și a ligamentelor și evitarea producerii unor traumatisme la acest nivel.
Ce-i de făcut?
- Apariția spondilozei cervicale poate fi prevenită dacă se combat zilnic și cu perseverență pozițiile vicioase ale coloanei, începând din copilărie
- Odihniți-va fără a sprijini capul pe perne înalte, folosind doar un sul introdus sub ceafă
- Patul trebuie să fie tare, iar perna mai mică
- Este necesar să respectăm regimul de muncă, odihnă, alimentație, eliminarea stresului, autoeducarea și autocontrolul emoțiilor si schimbarea gândirii negative în gândire pozitivă
- Executați zilnic mișcări de extensie, flexie și rotație a capului până la dispariția durerii musculare și nevralgice
- În toate cazurile apariției durerii de cap, trebuie să ne întindem în pat, să nu suprasolicităm regiunea cervicală, să nu mișcăm brusc capul si gâtul și să evităm mai ales, aplecarea și ridicarea capului
- Restabiliți funcționalitatea musculaturii cervicale prin gimnastică și masaj, care îndepărtează simptomele neplăcute
Cum ajută terapiile JAD Wellness?
Terapiile JAD Wellness sunt 100% naturale și au la bază principii terapeutice vechi de mii de ani, provenite din Medicina Tradițională Chineză: termoterapie cu raze infraroșii, presopunctură, chiroterapie, cristaloterapie și meloterapie, toate îmbinate armonios cu tehnologia modernă și înglobate într-un singur dispozitiv: patul de masaj cu role din Jad, pietre de turmalină și raze infraroșii.
Masajul terapeutic de la JAD Wellness este ideal pentru ameliorarea tuturor durerilor la nivelul coloanei vertebrale!
Este bine că o dată sau de două ori pe an să se facă masajul terapeutic al coloanei vertebrale și kinetoterapie. Prin masaj terapeutic și kinetoterapie se înlătura blocajele și deplasările vertebrelor, se eliberează vasele sangvine și firele nervoase, se restabilește circulația și încet, încet, dispar simptomele cervicalgiei și se restabilește funcția normală a organismului.
Beneficiile sunt pe toate planurile și sunt imediate:
- Elongația mecanică a coloanei vertebrale la cald
- Realinierea vertebrelor astfel încât să se elimine tensiunea de pe discurile intervertebrale
- Detensionarea mușchilor spatelui
- Corectarea deformărilor coloanei vertebrale: scolioză, cifoză, lordoză
- Stimularea circulației sangvine și limfatice
- Întărirea sistemului imunitar
- Echilibrarea întregului organism
- Relaxare profundă
În plus, totul se întâmplă automatizat, uscat, fără atingere și fără îndepărtarea hainelor!
La fel ca și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, spondiloza cervicală ne influențează viața în fiecare zi! De fapt, ne chinuie în fiecare zi și, de cele mai multe ori nici nu știm de ce! Nu știm de ce ne doare capul, nu știm de ce avem furnicături, nu știm de ce amorțim… nu știm de ce nu suntem bine-dispuși, ba chiar suntem nervoși… stresul peste tot și cât casa!
Și atunci căutăm, și mereu găsim, motive plauzibile: am avut ședință, m-a enervat șeful, colegul sau subalternul, am avut de făcut o prezentare, a fost frig, a fost cald, a fost trafic, am făcut pană… și tot așa!
Și nu că toate acestea nu ar fi reale! Dar… le putem schimba noi oare? Probabil, că unele da, le putem schimba… dar ar însemna să schimbăm și jobul, de exemplu! Doar că alt job vine la pachet cu alți șefi, cu alți colegi, cu alți subalterni, cu alte proiecte, alte termene, alt traseu cu alt trafic… și, iar, tot așa! Stresul, în ziua de azi, vine la pachet! Și atunci ce-am schimbat? Am schimbat doar locul în care ni se întâmplă toate cele…
Stresul, în ziua de azi, vine la pachet! Și atunci ce-am schimbat?
Am schimbat doar locul în care ni se întâmplă toate cele…
Am schimbat doar locul în care ni se întâmplă toate cele…
De fapt, este un singur lucru care merită schimbat si care trebuie schimbat:
în tumultul cotidian, ar trebui să creezi loc și pentru TINE!
în tumultul cotidian, ar trebui să creezi loc și pentru TINE!
FĂ-ȚI LOC ÎN VIAȚA TA!
O minte relaxată și un corp sănătos te vor ajuta să privești altfel lucrurile! Și atunci vei vedea că lucrurile în jurul tău se vor schimba!